Baba Yaga - Huvudbild
13 år

Baba Yaga

Terapi för onda sagoväsen

Den här föreställningen tar avstamp i slavisk folksagotradition, där häxan Baba Yaga är en mycket känd figur som skrämt barn sedan urminnes tider. Hon bor i djupt inne i skogen i ett hus som går omkring på två kycklingben, tar sig fram i en flygande mortel och äter spädbarn. Hon tar också ungdomar till fånga och testar dem på olika sätt, där den som klarar hennes utmaningar också kan bli rikligt belönad. Många av hennes ”offer” söker sig därför frivilligt till hennes hus, trots risken att det går riktigt illa…

I vår tappning har Baba Yaga gått och blivit psykolog. Hon har öppnat en egen klinik i skogen där hon hjälper andra sagoväsen med allahanda problem som deras föreskrivna platser i sagovärlden ställer till för dem. Vi möter den kaxige Näcken, som vet vad han ska göra: Förföra kvinnor med fiolspel, ha sex med dem och sedan dränka dem i floden. Problemet är att han inte riktigt vet hur det där med sex går till egentligen. Eller gårdstomten Thorir, som har ”problem med sin aggressivitet” – han är nämligen inte tillräckligt aggressiv för att kunna skydda sin gård från inkräktare. Vi möter också Skogsrået, Maran, Trollet och en mycket förvirrad prins som blivit ditskickad av sina föräldrar. Alla vill de bli bättre på någonting – men frågan är vad Baba Yaga vill. Att söka sig till henne har trots allt aldrig varit riskfritt.

I satiren och humorns tecken närmar vi oss ett flertal problem som både är allmängiltiga och specifikt aktuella under tonåren. Det handlar om nervositet inför kontakten med det motsatta könet, om att önska sig högre status, att mer än någonting annat vilja vara del av en gemenskap och om feminina och maskulina normer. Här varvas det vardagliga med magi, högt med lågt, ren underhållning med allvar – under en timme där det mesta kan hända. Det utlovas bottenlös ironi, svart magi, sessioner, seans och dans. 

Konstnärligt team

Scenografi, kostym- och ljusdesign

Lena Lindgren,

Markus Granqvist

Dramaturg

Moa Backman

Mask- och perukdesigner

Sissa Persson Maresch

Gå till hemsidan