ung scen/lab

ung scen/lab är ett pedagogiskt projekt för unga vuxna i åldern 18–25 i Östergötland. Innehållet i lab har varierat genom åren och gått från dramatiskt skrivande till nu det senaste året - regi. ung scen/lab pågår i ett år och under året får deltagarna en unik möjlighet att fördjupa sig i ämnet och coachas av professionella utövare i yrket samt ta del av teaterns kompetens. Syftet är att lyfta unga östgötska förmågor och ge en grund för fortsatt arbete inom scenkonst nationellt. På grund av renovering av vårt teaterhus bjuder vi in till två workshophelger nu i höst istället för ett vanligt lab år. 

Workshop 1 - Crashcourse i scenografi 

Helgen 12–13 okt bjuder ung scen/öst till en två dagars workshop i scenografi på Agora i Skäggetorp. Workshopledare är Hanna Cecilia Lindkvist, scenograf och kostymdesigner. För ung scen öst har Hanna Cecilia skapat scenografi och kostym till föreställningarna När knoppar brister, Släppet, Tårtbagaren och nu i höst är hon aktuell med scenografi och kostymdesign till AnnaLina Hertzbergs nyskrivna föreställning Honungsgrävlingen.

Helgens workshop är en rolig intensiv introduktion i hur en scenografs process tar form. Vi fokuserar på grunderna i modellbygge och skissarbete och utgår från Hanna Cecilias arbete med vår föreställning Honungsgrävlingen. Under lördagen ser vi båda ung scen/östs föreställningar Honungsgrävlingen och Hemligheter. Deltagarna kommer under helgen, tillsammans med de andra kursdeltagarna och under ledning av Hanna Cecilia, att skapa ett eget sceniskt rumskoncept efter en dramatisk text.

Att delta kostar inget, men en förbinder sig att delta båda dagarna.

Sista anmälningsdag är 10 okt. Det är begränsat med platser och vi prioriterar anmälningar från deltagare i åldern 18–25 år. För anmälan och frågor kontakta:

Jenny Sandström, projektledare ung scen/lab 073–335 96 20 Jenny.sandstrom@ostgotateatern.se

Workshop 2 - Skriva dramatik

Helgen den 16–17 november bjuder ung scen/öst in till en tvådagars workshop i dramatiskt skrivande i Norrköping. Leder gör Elsa Berggren, dramatiker och dramaturg. För ung scen öst har Elsa skrivit Tårtbagaren och musikalen Du gnisslar, just nu är hon aktuell som dramaturg i klassrumsföreställningen Hemligheter.

Helgen är en kortkurs i att skriva manus för teaterscenen. Det blir en blandning av teori och eget skrivande, med fokus på att fördjupa och förbättra ditt dramatiska hantverk. Vi kommer bland annat gå igenom dramaturgi,att skapa sceniska situationer och öva oss på att skriva fram en karaktär inifrån. Under lördagen ser vi ung scen/östs föreställningar Honungsgrävlingen och Hemligheter tillsammans och pratar om att skriva för barn- och ungdomspublik.

Kursen riktar sig till dig som tycker om att skriva och vill utveckla ditt skrivande i riktning mot teater. Att delta kostar inget, men du förbinder dig att delta båda dagarna.

Sista anmälningsdag är 12 nov. Det är begränsat med platser och vi prioriterar anmälningar från deltagare i åldern 18–25 år. För att kunna anpassa upplägget efter gruppen vill vi gärna att du berättar lite kort om din erfarenhet i anmälan. 

 För anmälan och frågor kontakta:

Jenny Sandström, projektledare ung scen/lab 073–335 96 20 Jenny.sandstrom@ostgotateatern.se

Hanna Cecilia Lindkvist

Elsa Berggren

Gå till hemsidan