Hoppa till innehåll

Det är dags för Wild Times

8 februari 2024

Paula McManus fortsätter att strida för den unga publiken

Ung Scen Östs konstnärliga ledarskap är tryggat för ytterligare några år framåt, efter att Paula McManus förordnande har förlängts till december 2026. Paula tillträdde som konstnärlig ledare för Ung Scen Öst mitt i pandemin i december 2020 och lärde känna verksamheten under allt annat än normala förutsättningar. Med en obändig vilja att möta den unga publiken, tog hon teatern genom både restriktioner och återgång till en mer förutsägbar vardag.

Modet att synas

Paula kallar de första åren som konstnärlig ledare för ”Sparks of Joy”. Målet var att nå ut bättre och att få verksamheten att bli mer synlig, genom att tillgängliggöra den både för publiken och frilansande konstnärer. Paula ville skapa en öppen, välkomnande och modig plats på Ung Scen Öst, där alla – både internt och externt - skulle få känna av ”Sparks of Joy”.

Vi ville hitta dramatiker, regissörer och skådespelare som verkligen drevs av mod och lust och en uppriktig vilja att spela för en ung publik. Det skulle kännas gott i magen att ha de här personerna i teamen.”, förklarar hon. ”Ung Scen Öst skulle erbjuda en trygg och vänlig plats där man vågade experimentera och ta ut svängarna och inte vara ängsliga. Vi ville bort från färdiga smarta koncept och ta fram idéer som bottnade och faktiskt betydde nåt.”

Nu kan hon se tillbaka på en lång rad av fantastiska föreställningar fyllda med liv och drama, energi och lust, där den inledande visionen har blivit verklighet. Publiken har ökat och det är dags att formulera målet för det fortsatta arbetet. Det har blivit dags för ”Wild Times” – en vision som hon beskriver så här:

”Vi har fått bekräftat att Ung Scen Öst har ett stort värde. Visionen ’Wild Times’ handlar om att verkligen rida på den vågen som vi har skapat. Göra konstnärligt spännande föreställningar och aldrig glömma vilka vi gör det för; den unga publiken.” Hon fortsätter: ”Nu tar vi ut svängarna och visar varför konsten behövs i världen. Vi jobbar vidare med att hitta de nya rösterna, de som ännu inte fått plats på scenerna. Vi fortsätter jobba för att vara modiga och ta risker. Vi jobbar på att vara den där öppna platsen som känns lätt att besöka. Vi sänker trösklar och orkar hålla upp dörrar. Vi fortsätter att värdesätta lusten och kärleken till publiken och de höga ambitioner vi har för texterna och produktionerna. För att publiken är värd det.”

Från TV till barnteater

Paula McManus är dramatiker, regissör och skådespelare med ett brett CV. Genom åren har hon medverkat i ett antal filmer och tv-program och bland annat varit programledare för Bullen. Hon har bl.a. skrivit pjäser för Dalateatern, Estrad Norr och Teater Västmanland. Vidare har hon regisserat improvisationsföreställningen Psykakuten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt skrivit och regisserat radiodramat Lärarna och radioprogrammet Anna Blomberg i P4.

Paula har tidigare skapat föreställningen Galleri 6 på Östgötateatern, samt Sexigt - på riktigt och Det var en gång en drama queen på Ung Scen Öst. På senare år har hon regisserat Ung Scen Östs föreställningar Orka mera – orientera!, Fake News och Förvandlingar. Hösten 2023 skrev och regisserade hon punkmusikalen Röd Katt som spelades i en buss runtom i Östergötland.