Hoppa till innehåll

Pedagogiskt material

Här samlar vi pedagogiskt material till aktuella föreställningar. Använd så mycket eller lite som du och dina elever har behov av.

Tips inför teaterbesöket

  • Om du har elever som har behov av extra stöd, meddela gärna detta i samband med bokning, så att vi kan underlätta för ni ska få en fin teaterupplevelse. Längre ner på denna sida kan du också ta del av pedagogiskt material.
  • Fundera i förväg på vad dina elever behöver för vägledning och tänk på att ditt engagemang i föreställningen ”smittar av sig” på dina elever.
  • En teaterföreställning kan framkalla många olika känslor och reaktioner. Det är ofta något positivt för skådespelarna att publiken reagerar – det är i det mötet som verklig teatermagi uppstår! Du behöver därför inte känna att eleverna måste sitta tysta och blickstilla genom hela föreställningen. Vid behov är det dock din uppgift att dämpa uttryck och reaktioner som kan störa den övriga publiken.
  • Vi vill självklart att du som lärare ser hela föreställningen, för att du ska kunna dela upplevelsen med dina elever och lättare kunna samtala med dem om föreställningen efteråt.
  • Information och tips om bokning av skolföreställningar hittar du här: Skolbokning

Materialet innehåller

Första mötet med teatern

Oavsett om ni kommer till oss på teatern eller om vi kommer till er, så vet vi att många elever kan känna sig trygga av att ha kunnat förbereda sig på vad som kommer att hända när ni ska se föreställningen. I detta material berättar vi mer om vad de kan förvänta sig.

Att komma till teatern

Att se en klassrumsföreställning

Tillgänglighet

Har dina elever behov av att veta vad som kommer att hända i föreställningen på förhand? Detta material innehåller information om moment som t.ex. kan upplevas som överraskande eller störande.

Vad du kan förvänta dig i Världens lataste pojke (uppdateras inför premiär i höst)

Vad du kan förvänta dig i Pojkvännen (uppdateras inför premiär i höst)

Språkstöd

Våra språkstöd kan användas som ett stöd för förståelse för elever som har behov av det, t.ex. om de inte har svenska som sitt första språk eller behöver stöd för minnet. Materialet passar därför bra att använda både inför att ni ska se föreställningen och när ni pratar om den efter att ni har sett den.

Språkstöd till Världens lataste pojke (uppdateras inför premiär i höst)

Språkstöd till Pojkvännen (uppdateras inför premiär i höst)

Lärarhandledning

Det här materialet innehåller förslag på övningar och teman för diskussion och samtal som ni kan använda inför att ni ser eller efter att ni sett någon av föreställningarna. Här hittar du också ordlistor m.m.

Fördjupning om Världens lataste pojke (uppdateras inför premiär i höst)

Fördjupning om Pojkvännen (uppdateras inför premiär i höst)

Följande samtalsstöd kan användas till samtliga föreställningar:

Samtala om teater

Tips!

Vi har ett filmat material som spelades in av två karaktärer i föreställningen Tårtbagaren (2020). Detta material tar dig med bakom kulisserna på teatern och kan fungera som en introduktion innan ni ser en av våra föreställningar. Du hittar alla avsnitt i serien på vår YouTube-kanal.

Frågor? Kontakta oss!

ungscen@ostgotateatern.se