Hej lärare!

Hej lärare!

Vi spelar teater för alla skolelever i Östergötland. Våra föreställningar är alltid kostnadsfria att boka för skolor. I menyn här ovanför har vi samlat information och tips till dig som bokar en av våra föreställningar för en skolklass. Om du vill veta mer om de föreställningar vi erbjuder i vår hittar du det under rubriken På scen.

Att uppleva teater hos oss

Att gå på teater är på samma gång en paus från världen och ett koncentrat av världen. På scenen möts känslorna och samhället, och vi får titta på dem från ett annat håll än vi oftast gör. Livets svåra frågor och obeskrivbara känslor – kanske särskilt svåra och obeskrivbara när en är ung – ställs i nytt och annorlunda ljus. Teaterupplevelsen kan vara en saga, ett äventyr, en meditation eller en het debatt. Det är lärorikt och utvecklande att se teater, men det är också underbart och upprörande helt bortom nyttoaspekterna.

Oavsett hur vi möts - i teatersalongen eller på er skola - så vill vi ge er den där alldeles särskilda, koncentrerade pausen. Mötet med en teaterföreställning kan vara både omtumlande och härligt, men också något som leder till eftertanke. 

Här är våra tips som du som lärare kan ta del av för att teaterbesöket ska bli så bra som möjligt för dig och dina elever:

  • Om du har elever som har behov av extra stöd, meddela gärna detta i samband med bokning, så att vi kan underlätta för ni ska få en fin teaterupplevelse. Du hittar mer information och tips under rubriken Pedagogiskt material
  • Fundera i förväg på vad dina elever behöver för vägledning och tänk på att ditt engagemang i föreställningen ”smittar av sig” på dina elever.
  • En teaterföreställning kan framkalla många olika känslor och reaktioner. Det är ofta något positivt för skådespelarna att publiken reagerar – det är i det mötet som verklig teatermagi uppstår! Du behöver därför inte känna att eleverna måste sitta tysta och blickstilla genom hela föreställningen. Vid behov är det dock din uppgift att dämpa uttryck och reaktioner som kan störa den övriga publiken.
  • Vi vill självklart att du som lärare ser hela föreställningen, för att du ska kunna dela upplevelsen med dina elever och lättare kunna samtala med dem om föreställningen efteråt.

Föreställningsbild från "Honungsgrävlingen" som spelades på ung scen/öst 2019.

Gå till hemsidan