Hoppa till innehåll

Tillgänglighet

Här kan du ta del av material som kan underlätta tillgängligheten och förståelsen vid teaterbesöket.

Vad händer i Förvandlingar?

Om dina elever har behov av att veta mer om vad som kommer att hända i föreställningen på förhand kan ni ta del av detta material.
 

Sammanfattning av föreställningen

Det är nyår och Andrej ska ha fest. Han ska med hjälp av sin populära kompis Wille få dit alla coola killar, så att Andrej äntligen kan vara en del i gänget. Andrejs flickvän, Regina, ska komma på festen och de ska äntligen ses för första gången. Dana och Miya ska på festen. Kvällens mål för Miya är att få modet att prata med Wille, medan Danas mål är att hålla Miya ifrån honom. Det har ryktats om att Wille har utnyttjat tjejer. När Dana ifrågasätter Andrej om hans beslut att bjuda Wille på festen är dessa rykten något Andrej inte har hört och han vill inte tro att det är sant. 

Paret Eli och Didrik kommer oinbjudna till festen. Didrik har med sig ett elixir, en drog som han vill ta med Eli för att de ska våga släppa loss lite. Didrik vill att de ska ha sex för första gången, men Eli är tveksam. Men det blir inte paret som dricker elixiret, utan det är Miya som dricker allt och blir helt personlighetsförändrad.  

Festen spårar ur. Dana försöker ta hand om Miya. Andrej blir uppringd av arga grannar och hans flickvän har slutat svara på hans meddelanden. Miya har vågat ta kontakt med Wille. Det dyker upp två främlingar som letar efter Wille och berättar för Andrej att Wille har våldtagit en tjej på en tidigare fest. Främlingarna vill få tag på Wille, men Andrej skyddar sin vän och berättar inte var han är. 

Det visar sig att Eli har skrivit romantiska meddelanden med en annan kille. Paret börjar bråka och Didrik säger att om Eli vill vara i ett förhållande med honom måste hen visa det. 

När sanningen om Wille kommer fram utbrister ett bråk. Dana anklagar Andrej för att skydda Wille när han fortfarande trodde att Wille var populär. Andrej anklagar Dana att bara hata Wille för att hon är kär i Miya och vill ha henne för sig själv. Dana säger att Andrejs flickvän inte finns på riktigt, att han antingen har ljugit om henne eller att han har blivit catfishad (någon på internet som låtsats vara någon annan). Andrej får nog och tvingar alla att gå. Han säger att den enda han bryr sig om är Regina, oavsett om hon finns eller inte. 

Eli och Didrik är kvar i Andrejs sovrum. Eli är tyst. Didrik frågar vad som är fel och Eli svarar att hen vill göra slut. Didrik förstår inte vad han har gjort för fel. Han menar att Eli ville ha sex, men Eli är inte säker och förstår då att hen inte ville. Eli säger åt Didrik att gå. 

Wille försöker förklara sina handlingar till Miya, men hon vill inte prata. Wille går till slut och Dana och Miya blir sams.  

Eli går ut från Andrejs sovrum och avslöjar att det är hen som är Regina. Eli säger att hen besvarar Andrejs känslor och går. 

Dana och Miya går tillbaka hem till Andrej och hjälper honom städa. 

 

Saker som kan överraska i föreställningen 

  • Det sker höga ljud under flera delar av föreställningen.
  • Det spelas musik från högtalare under stora delar av föreställningen.
  • Det sker många ljusbyten i olika färger mellan scener.
  • Det blir helt mörkt på scenen vid ett tillfälle, men bara en kort stund.

 

Mat på scen

Det förekommer ibland mat i våra föreställningar.

Vi använder aldrig nötter, jordnötter, mandlar eller sesamfrön, av hänsyn till allergiker.